Dvärgpudel

dvärg puddel

Pudeln är ursprungligen en fransk hundras som finns i fyra storlekar: storpudel, mellanpudel, dvärgpudel och toypudel. Det är en glad och sportig ras som passar utmärkt som familjehund. Den gillar att följa med på de mesta äventyr och gillar att ställas ut i tävlingar. Dvärgpudeln är lätt att träna med och få att lyda.

dvärg puddelEn dvärgpudel trivs inte med att bli lämnad ensam längre stunder då den är mycket beroende av människans sällskap. Det är en mycket intelligent hund som lätt kan manipulera sin matte eller husse om den inte tränas konsekvent.

Dvärgpudeln drabbas ofta av problem med sina tänder. Borsta tänderna regelbundet och låt veterinären kolla igenom munnen ordentligt vid besöken.

Dvärgpudeln drabbas ibland utav PRA som är en ögonsjukdom.

Dvärgpudeln kan bli upp till 15 år gammal. Sitt unga sinne har den kvar även när den blivit gammal och valpåren är över.

Dvärgpudeln har en mankhöjd mellan 28-35 cm.

Pälsen är lockig och ullig och finns i färgerna: svart, brun, grå, vit och aprikos. Pudelns päls fäller inte men den behöver borstas, trimmas och klippas ofta. Det finns olika sorters klippning man kan göra som är godkända om du har tänkt att ställa ut din hund. Har du bara din hund som sällskapshund så kan du sköta klippningen själv utan att följa några speciella riktlinjer. Lättast är att klippa hela pälsen kort. Nos och tassar behöver klippas var sjätte vecka och resten ca var åttonde vecka. Har du inte så mycket tid att lägga på pälsskötseln så är en kortklippt pudel att föredra framför en med tovor i sin päls. En tovig päls kan göra huden irriterad vid hårroten och eksem och utslag kan blossa upp. Bad kan ges vid behov.

Även om alla pudlar är samma ”ras” så har de inte samma hälsoproblem. Toypudeln och dvärgpudeln delar många hälsoproblem som är gemensamma för de små hundraserna såsom ”luxatin patellas” då knäskålarna hoppar ur led, andningssvårigheter orsakade av kollapsade luftrör och tandproblem. Ett hormonellt problem som ofta drabbar pudlar är hypotyreoidism (otillräckliga nivåer av sköldkörtelhormon). Den får då symtom som viktökning, pälsavfall, blir lättare sjuk, överdrivet hungrig och söker sig till varma platser. Det går att justera med medicinering.

Willebrands sjukdom och hemofili drabbar de mindre pudelraserna oftare än de större samt epilepsi, dövhet, diabetes och medfödda hjärtfel.

Innan du bestämmer dig för vilken valp du ska köpa var noga med att välja en seriös uppfödare som avlar på friska hundar med bra temperament och humör. Försök att få träffa föräldrarna till valpen så får du ett hum om hur din valp kommer bli när den växer upp. För att välja ut rätt valp i kullen så ska du inte den som ligger och trycker i ett hörn eller den som är först på och springer över sina syskon. Ta ett mellanting för att inte få en alltför blyg eller för rättfram hund. Dvärgpudeln är envis och kan lätt ta över i hemmet om du inte ser upp. Aktivera din hund både fysiskt och mentalt och låt den inte vara själv för mycket.