Labradoodle

labradodle

Labradoodlen avlades fram på 80-talet genom att korsa de två raserna Labrador Retriever och Pudel.

Labradoodlens mankhöjd ligger mellan 33-65 cm och vikten mellan 10-40 kg. Den finns i många olika färger som svart, brun och vit.

Den här rasen blev känd och eftertraktad fort då det är en allergivänlig hund som bevisade att den kan fungera som familjehund och terapihund.

labradoodle valpEn Labradoodle trivs som bäst när den får vara med de hon älskar och den överöser sin familj med kärlek och är mycket hängiven. Den har fått Labradorens energi och Pudelns arbetsetik och det gör den mycket älskvärd.

En Labradoodle är i allmänhet lätt att träna eftersom den är intelligent och ivrig att behaga sin matte eller husse.

Den här rasen fungerar oftast bra ihop med andra djur i hemmet och generellt sett också tillsammans med barn. Tänk på att aldrig lämna ett mindre barn själv med en hund då den kan oavsiktligt råka skada barnet om den blir för ivrig och entusiastisk.

Labradoodlen passar bra som första hund för en person utan erfarenhet av hunduppfostran.

Det r ingen idealiskt vakthund då den söker för mycket uppmärksamhet av alla människor. Den kommer säkert att varna genom att skälla om någon närmar sig huset men med lite klappar och uppmuntran släpper den förbi de flesta.

På grund av oansvarig avel har den här rasen inte någon rastypisk egenskap. Uppfödningen har skett lite vårdslöst och populariteten av rasen har ökat på det.

Några Labradoodles är mer som Pudlar: smarta, reserverade och med en vacker päls som kräver mycket skötsel. Andra Labradoodles är mer som Labradorer.

Pälsen är där den här korsningen skiljer sig mest åt från kull till kull. Det var från början tänkt att Labradoodlen skulle vara fällfri precis som pudeln men det har visat sig att vissa hundar visst fäller.

Så det är omöjligt att veta innan du köper en Labradoodle om du kommer att tåa den eller inte ifall du är allergiker. Be uppfödaren välja ut den hund som hon tror är mest lämpad.

 

Pälsen behöver borstas en eller två gånger per vecka beroende på pälsen kvalitet. Regelbunden klippning och trimning, öronrengöring och kloklippning är ett måste.

Labradoodlen behöver 30-60 minuters träning varje dag. Det är en intelligent hundras som måste stimuleras både fysiskt och mentalt. Annars kan de bli destruktiva och svåra att hantera. De passar bäst att bo där de har en gård att kunna springa på, dock behöver den flera promenader dagligen.

 

Liksom varje hund behöver Labradoodlen tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och erfarenheter – när de är unga. Socialisering bidrar till att din Labradoodle valp växer upp till att vara en välanpassad hund.

Ta den till större parker, butiker som tillåter hundar och på avkopplande promenader för att möta grannar, det kommer också att hjälpa henne att polera sina sociala färdigheter.

Labradoodler är i allmänhet hälsosamma, men som alla raser är de utsatta för vissa rastypiska sjukdomar. Inte alla Labradoodles kommer att få några eller alla dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du funderar på denna ras. Höftdysplasi, armbågsdysplasi, hypothyroidism och von Willebrands sjukdom är några exempel.