Mellanpudel

Pudeln är ursprungligen en fransk hundras som finns i fyra storlekar: storpudel, mellanpudel, dvärgpudel och toypudel.

Ursprungligen var pudelns uppgift att hämta vattenfåglar åt jägarna och det klarar den av att göra än idag. Den kan användas som bruks- eller sällskapshund.

mellan pudelMellanpudeln är en sällskapshund som passar bra i de flesta familjer. Den gillar dock inte att bli lämnad ensam under längre stunder. Den trivs oftast bra tillsammans med andra hundar och katter, även barn. Se dock till att aldrig lämna ett mindre barn ensam med hunden.

En mellanpudel blir mellan 35 och 45 cm hög i mankhöjd. De olika pudelraserna är ganska lika det är mest storlekarna som skiljer dem åt. Men deras beteenden skiljer sig något åt. Mellanpudeln är aktiv och energisk men är lite mer reserverade och lugna än de mindre pudelraserna. De gillar att ha något att göra så som matte eller husse behöver du aktivera din mellanpudel både fysiskt och mentalt. En pudel kan lätt få överhanden över familjen om den inte tränas och lär sig att lyda. Den älskar att träna lydnad och agility och vill gärna behaga sin ägare. Låt inte din pudel bara ligga hemma som sällskapshund då kan den skapa ovanor som du kommer störa dig på och är tecken på att din hund inte mår så bra. En mellanpudel behöver något mer motion än toypudeln och dvärgpudeln som är de mindre raserna.

Mellanpudelns päls är lockig och behöver borstas ofta. Pälsen måste trimmas och klippas var 6-8 vecka för att undvika att den tovar sig allt för mycket. Om du ställer ut din hund finns det speciella klippningar du måste följa för att godkännas. Har du bara din hund som sällskap eller brukshund är inte utseendet lika viktigt och då kan du klippa den som du vill. En kortklippt päls är att föredra framför en tovig päls som kan ge din hund hudproblem. Tovas pälsen för mycket kan det skapas infektioner vid hårroten som gör att din hund kan få klåda och eksem och som resulterar i håravfall.

Ett hudproblem som kan drabba mellanpudeln är sebaceous adenit, en inflammation i talgkörtlarna som leder till håravfall och hudproblem. Det kan diagnostiseras med en hudbiopsi, men effekten av behandlingen varierar.

Klorna bör ses över veckovis så de inte blir för långa och skapar obehag. Klipp hellre lite och ofta för att undvika att pulpan inuti klon växer sig för lång. Då kan det blöda vid klippning och din hund får ont. Hör du ett klickande ljud mot golvet när din mellanpudel går inomhus så har klorna blivit för långa.

 

Mellanpudeln har en ökad risk för att få uppblåst mage, så kallad gastrisk dilatation volvulus. Det är ett potentiellt dödligt tillstånd där magen och tarmarna vrider sig. En hund som drabbas av detta behöver omedelbart åka till veterinären och operation är ofta nödvändigt för att rätta till problemet. Har din hund råkat ut för det en gång är sannolikheten stor att det kommer ske igen. Kirurgen kan utföra en gastropexi som en förebyggande åtgärd.