Storpudel

storpoodle

Pudeln är ursprungligen en fransk hundras som finns i fyra storlekar: storpudel, mellanpudel, dvärgpudel och toypudel. Det är en gammal ras som finns avbildad på målningar från 1400-talet.

Modiga kvinnor i Frankrike bar pudlar som eleganta följeslagare, liksom den franska aristokratin, som gjorde den till den officiella nationella hunden.

stor pudelDet tyska ordet pudel, som betyder att stänk eller pöl, är källan till pudelns namn och återspeglar dess vattenförmåga.

Storpudeln användes ursprungligen som apportörer i vatten. De fångade upp jägarnas byten, oftast fåglar, som hamnade i vattnet. Den klassiska lejonklippningen som görs av storpudelns päls är ett arv från jakthunden. Rakningen av bakbenen gjordes för att det skulle underlätta för pudeln att simma i vattnet. På bröstkorgen och lederna lämnades pälsen kvar för att skydda hunden från kylan och vassa växter som finns under vattnet. Jägarna lät binda upp storpudelns päls på huvudet med ett band. Färgen på bandet visade vilken hund som tillhörde vilken jägare. Vissa tror att hårpuffen som omger svanstippen och benen var avsedda för skydd under jakt, men starkare bevis tyder på att det började som en prydnad under hundens framträdande dagar.

Pudeln användes också som en guidehund, vakthund, militärhund, cirkusartist och vagnsdragare för underhållare.

Storpudelns mankhöjd ligger mellan 45-60 cm och det är den största av de fyra pudelraserna.

Det är en frisk och långlivad ras som kan bli ca 13 år gammal. De mindre pudlarna brukar leva ett par år längre.

Även om storpudeln är en relativt frisk hundras så finns det några rastypiska sjukdomar de drabbas av oftare än andra raser. Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av hudens höftled och det beror både på arv och miljö. Problemet sker under hundens uppväxt och det kan inte fastställas förrän valpen är omkring ett år och det görs då med röntgen.

 

Storpudelns kropp är atletiskt byggd och har en gång som är fjädrande och lätt. Pälsen är lockig och tät och behöver mycket skötsel. Borstning bör ske dagligen för att undvika tovor i pälsen. En utställningshund behöver klippas och trimmas efter speciella klippmallar och det är lättast att ordna hos en auktoriserad hundklippare. Om din hund inte används till utställning går det bra att sköta klippningen själv. Lättast är då att klippa ner hela pälsen så räcker det med att borsta och bada vid behov. Pudlar fäller inte så det lösa håret måste borstas bort för att inte bilda tovor och kokor. Var sjätte vecka är lagom att klippa och trimma pudelns päls.

 

Storpudeln är en av de mest lydiga och smarta hundraserna och den kombinerar det med en lekfull entusiasm och äventyrslusta. Den älskar att jaga, simma, springa och apportera. Den kan vara något reserverad mot främlingar men bara de lär känna personen så öppnar de upp sig. De passar bra ihop med barn och andra sällskapsdjur som hundar och katter.

En storpudel behöver mycket socialisering och interaktion med människor, såväl som fysisk och mental träning. Förutom dagliga promenader behöver de utmanade lek eller lydnadsträning varje dag.

Pudeln tycker inte om att bli lämnad själv under längre stunder så försök att undvika det genom att ta med den på dina aktiviteter.